Novinky u mandrilů – další mládě a upravený výběh

30. 07 2017 | Venkovní výběh mandrilů rýholících v ostravské zoologické zahradě doznal za poslední půlrok značných změn. Byla zde mimo jiné vybudována nová konstrukce v podobě několika umělých stromů, která nabízí opicím větší možnosti k pohybu i k odpočinku. Ve skupině se nedávno narodilo další mládě.  

Mládě se narodilo 27. června a chovatelé už vědí, že je to samička. Její matkou je zkušená samice, která už dříve úspěšně odchovala dvě mláďata – samečky. I o svého třetího potomka se pečlivě stará. Mládě zatím saje mateřské mléko, takže tráví většinu času v bezprostřední blízkosti matky. Už se ale také odvažuje na chvilku od matky vzdálit a postupně objevovat okolí. Při pohybu po výběhu je matka nosí na břiše – malá samička se přitom pevně drží její srsti.

Pobyt v upraveném výběhu si užívají nejen samice s mládětem, ale i ostatní členové skupiny, jak zachycuje video. Nová konstrukce se skládá z pěti mohutných umělých stromů vzájemně propojených větvemi a lany, které umožňuje mandrilům pohyb i ve větších výškách a zároveň poskytuje návštěvníkům nevšední pohled na tato impozantní zvířata. Ostravská skupina mandrilů aktuálně čítá devět členů. Tvoří ji dominantní samec, dvě dospělé samice a celkem šest mláďat (tři samci a tři samice). Mandrily rýholící chová Zoo Ostrava od roku 1959 a celkem se zde podařilo odchovat přes 20 mláďat.

Každý den v 10 hod. (za pěkného počasí) se mohou návštěvníci těšit i na komentované setkání u mandrilů.

Samci mandrilů patří mezi nejpestřejší primáty a obvykle váží okolo 30 kg, největší samci mohou mít až 50 kg, samice váží do 15 kg. Samčí špičáky dosahují značné délky velikostí srovnatelné se špičáky velkých kočkovitých šelem. Pohybují se po zemi i v korunách stromů. Stromy používají i k přenocování. Žijí ve velkých rodinných skupinách. Jejich přirozenými predátory jsou levharti, šimpanzi a krajty. Zbytkové populace mandrilů se vyskytují v primárních, sekundárních a příbřežních lesích afrického Kamerunu, Konga (Brazzaville), Rovníkové Guinei a Gabonu. Jsou ohroženi úbytkem jejich přirozeného prostředí a lovem pro maso. V Červeném seznamu jsou zařazeni v kategorii zranitelný (Vulnerable). Počty zvířat v přírodě nejsou známé, je ale nezpochybnitelné, že populace klesá. Chov mandrilů v lidské péči tak bude mít stále větší význam a nakonec se může stát poslední možností, jak tento druh primáta uchovat pro další generace.

http://www.zoo-ostrava.cz

 
.

Speciály

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO