Ostravskou zoo definitivně opustil mladý tygří samec Eda

Devatenácti měsíční samec tygra ussurijských Eda včera definitivně opustil ostravskou zoologickou zahradu. Vydal se na zhruba patnáctihodinovou cestu do 850 kilometrů vzdálené litevské Zoo Kaunas, kde na něj čeká geneticky nepříbuzná samice. Naložení Edy zvládli ošetřovatelé bez problémů a tygr do transportní bedny nastoupil bez přemlouvání. Už dříve ho totiž ošetřovatelé na přesun připravovali, řekla ČTK mluvčí zahrady Šárka Kalousková. Ještě během ledna odjede ze zoo i jeho bratr Elton, který zamíří do anglického Woburn Safari Parku.

"Tihle samci jsou hodně takoví zkoumaví a hraví, takže nebyl problém tygra do bedýnky dostat i bez masa. Jejich předchozí sourozence jsme museli lákat na žrádlo. Tito jsou tak zvědaví, že vlezou kamkoliv za téměř jakýchkoliv podmínek," řekla ČTK s úsměvem ošetřovatelka Lenka Juříková s tím, že do Litvy posílají pohodového tygra.

Eda se na transport několik dní připravoval a trénoval právě nástup do transportní bedny, aby nemusel být uspán. "To je vždy pro zvíře jakýmsi způsobem nebezpečné. Tygr by cestu měl zvládnout vcelku bez problémů, jsou zvyklí v menších prostorech a bez žrádla a vody jsou schopni den dva vydržet. Jsou to šelmy, které i ve volné přírodě několik dní půst mají. Navíc i zimní období je pro ně mnohem příznivější, protože jsou to šelmy chladnomilné," podotkla Kalousková.
 
Tygři ussurijští jsou v Červeném seznamu vedeni jako ohrožený poddruh tygra a jsou zahrnuti do takzvaného Evropského záchovného programu. Počet volně žijících tygrů ussurijských se odhaduje na pouhých 350 až 400 jedinců, obývají především ruský Dálný východ, několik jedinců občas přechází do severní Číny.
 
Po odjezdu obou tygrů zůstanou v ostravské zahradě jejich rodiče - samice Maja a samec Taro. "Blíží se také období říje samice Maji, takže do té doby by oba kluci měli být pryč tak, abychom mohli staré tygry k sobě zase připustit a budeme věřit, že se ještě letos dočkáme dalších tygřích mláďat," doplnila mluvčí. Připomněla, že Maja je zkušená matka. Současní tygři už jsou pátou generací a vždy se z každého vrhu podařilo odchovat dvě mláďata.
 
zdroj: ČTK